Figyelem! A weboldalon található információk kizárólag edukációs jellegűek, nem helyettesítik a szakemberrel történő egyéni konzultációt és kivizsgálást.

Hormonterápia

A hormonterápia, vagy más néven endokrin terápia, egy célzott kezelés, ami csak azokra a sejtekre hat, amelyek felszínén hormonreceptor található.
Éppen ezért, szerencsére a kemoterápiához hasonló mellékhatásaira nem kell számítani. Sajnos még így is rengeteg olyan hatása van, ami megnehezítheti a mindennapokat.

A nemi hormonok hiányán azonban olyan hatásai is lehetnek, amik más egészségügyi problémákat okozhatnak:

Ízületi gyulladás, fájdalom
Az ízületek működését is az ösztrogén szabályozza, így a hormonszint csökkenésével jelentkezhet ez a probléma is. Általában megfelelő táplálkozással és mozgással enyhíthetők a tünetek. Ha nagyon erős a fájdalom, megnehezíti a mindennapokat, azt mindenképp jelezd a kezelőorvosodnak, mert szükség lehet gyógyszerváltásra, vagy más kezelésekre.

Csontritkulás
Ahogy a változó korral, ebben a helyzetben is folyamatosan csökken a csonttömeg. A mértéke nagyon sok dologtól függ, például az életkortól, más gyógyszerektől, társbetegségektől, a táplálkozástól, az életmódtól, és persze a genetikának is van benne szerepe. Érdemes a megelőzésre jobban odafigyelni, és megfelelő mennyiségű kalciumot és D-vitamint bevinni, ami lassíthatja a folyamatot. A kalcium dús élelmiszerek fogyasztása főképp délben, délután, este. A kalcium és D-vitamin hasznosulására pozitívan hat a laktóz és a tejsav. Jó kalcium források: tej és tejtermékek, olajosmagvak, vázrendszerrel együtt fogyasztott apró halak, kalciummal dúsított élelmiszerek, kalciumban gazdag ásványvizek.A túlzott fehérje, zsiradék, foszfor (húskészítmények, belsőség, szója, kóla) bevitel kerülése javasolt.


Testsúlygyarapodás
A hormonháztartás felborulása miatt bekövetkezhet testtömeg gyarapodás, ami amellett, hogy rendkívül rossz hatással van az önbizalomra, más , amelynek szerepe lehet bizonyos krónikus megbetegedések kialakulásában, fokozódásában. egészségügyi problémát is okozhat. Maga a hormonális változás is, de ezzel együtt a hízás méginkább megemelheti a szív- és érrendszeri megbetegedéseket rizikóját. Azonban komplex egészségtámogató szokásokkal (például elegendő zöldség és gyümölcs fogyasztás, rendszeres testmozgás, elegendő alvás, alkoholfogyasztás és dohányzás kerülése) megfelelően kompenzálható ez a hatás, így főképp ezekre érdemes helyezni a fókuszt az életmód váltás során.

Külső változások
Hormonok hiányában a külső is változik. A bőr öregedése is felgyorsul. Elvékonyodik, elveszti rugalmasságát, megjelennek ráncok is, és a bőr sokkal érzékenyebb lesz a külső hatásokkal szemben. Éppen ezért nagyon fontos a megfelelő, bőrápolás. Jelentkezhet hajhullás is, a hajszálak megváltozhatnak, elvékonyodhatnak.

Trombózis
Egyes gyógyszerek megemelhetik a trombózis kialakulásának lehetőségét, ezért nagyon fontos, hogy a kezelőorvosod mindenképp tájékoztasd a családban korábban előfordult ilyen esetekről. A szív és érrendszeri megbetegedések rizikója az egészségtámogató szokásokkal is csökkenthető, így érdemes minél többet beilleszteni a mindennapokba. Érdemes figyelni a megfelelő mennyiségű és minőségű zsiradékbevitelre (telített zsírsav bevitel csökkentése, telítetlen zsírsav bevitel növelése, főképp növényi zsiradékok előtérbe helyezése). Javasolt napi legalább 500 gramm zöldség és gyümölcsbevitel (kálium, magnézium, antioxidáns, rost forrás), valamint a teljesértékű gabonaipari termékek fogyasztásának előtérbe helyezése (magnézium forrás).


A hormonterápia mellékhatásainak csökkentéséhez a kulcs az egészségtámogató életmód. Mivel a gyógyszereknek vannak olyan hatásai is, amik nem azonnal jelentkeznek, hanem hosszú idő alatt alakulnak ki, ajánlott már a kezelések kezdetétől ennek a helyzetnek megfelelő életmódra váltani.

 

Egészségtámogató étrend

Önmagában a betegség és a hormonkezelés nem indokol speciális diétát. Emiatt a megfelelő életmód alappillérei a testmozgás és az egészségtámogató étrendi irányelvei. Természetesen, ha fennáll olyan betegség, ami miatt valamilyen diétát szükséges tartani, akkor annak az irányelveivel módosul a kiegyensúlyozott, változatos, mértékletes vegyes étrend.

Az egészségtámogató étrendi irányelvekről az MDOSZ Okostányér kiadványában sok hasznos információ érhető el.

Zöldséget minden főétkezés tartalmazzon lehetőség szerint, minél többféle színűt, fajtát különböző módon elkészítve. Gyümölcsöket tízóraira, uzsonnára, salátaként, desszertként, kásák tetejére, palacsintába stb. érdemes fogyasztani, elsősorban friss idényjellegűt. Egy adagnak felel meg legalább 10 dkg friss, párolt vagy főtt zöldség/gyümölcs. Hetente 2-3 alkalommal kis maréknyi sótlan olajos mag is fogyasztható. Tehát naponta 4 adag zöldség és gyümölcs fogyasztása ajánlott, melyből legalább egy adag nyers legyen.

Napi 3 adag gabonaféle fogyasztása ajánlott, melyből naponta legalább egy alkalommal javasolt teljeskiőrlésű termék fogyasztása, ha nincs kizáró ok. Lehetőség szerint a finomított gabonaféléket teljesértékűekkel érdemes helyettesíteni (teljes kiőrlésű pékáru, tészta, keksz, gabonapehely, barna rizs). Jó választás a durum tészta és a basmati rizs is.

Lehetőség szerint minden főétkezés tartalmazzon teljesértékű fehérjét, például húsokat, húskészítményeket, halat, tojást, tejet, tejtermékeket legalább 1 adag (1 adag: 2 dl tej/joghurt/kefir vagy 5 dkg túró vagy 3 dkg sajt vagy 1 tenyérnyi szelet (10 dkg) hús vagy 1 szelet (15 dkg) hal vagy 3-4 szelet (5 dkg) felvágott vagy 1 db tojás), de inkább másfél adag mennyiségben. A fehérjebevitel növelése azonban önmagában nem olyan hatékony, fontosak a fehérje hasznosulását segítő tényezők is. Így a főétkezések legyenek komplettek, azaz tartalmaznak valamilyen zsiradékot is, és lehetőség szerint teljesértékű (tk) szénhidrátforrásokat, valamint 10-15 dkg mennyiségben zöldséget. Valamint érdemes legalább az egyik kisétkezést is kiegészíteni valamilyen állatieredetű fehérjeforrással (joghurt, kefir, túró, sonka, tej). És/vagy testmozgás után fél órán belül érdemes körülbelül 15-20g fehérje tartalmú élelmiszert elfogyasztani.

Már az elején fontos kiemelni, hogy az semmiképp nem tekinthető egészségesnek, ha egyes tápanyagokat szükségtelenül megvonunk a szervezettől, ahogy a hosszabb-rövidebb fogyókúrás próbálkozások, divatdiéták, koplalós időszakok sem biztosítják a kívánt eredményt hosszútávon.
Gyakran az úgynevezett “jojó effektust” eredményezik, ami tovább nehezítheti az ideális testtömeg elérését és fenntartását, valamint negatívan hat hosszútávon az egészségi állapotra.

Ajánlott alapanyagok

Zöldségek és gyümölcsök esetén érdemes a változatosságra és az idényjellegűségre törekedni.

Kenyerek, pékáruk közül elsősorban a teljes kiőrlésű lisztből készült, korpával dúsított, magas rosttartalmú termékeket érdemes előtérbe helyezni. A különböző magvakat (tökmag, napraforgómag) érdemes legalább heti 4-5 alkalommal fogyasztani körülbelül zárt maroknyi mennyiségben.

A tejek, tejtermékek közül a csökkentett zsírtartalmú tejek (1,5%), savanyított tejtermékek, sajtok (köményes, óvári, balatoni, mozarella, light termékek), 7% vagy 12%-os tejföl javasolt elsősorban.

Húsok, húskészítmények esetén érdemes előtérbe helyezni a sovány sertés-, marha-, vadhús, csirke- és pulykahúst, zsírszegény halakat, alacsony zsírtartalmú felvágottakat (pl. gépsonka, piknik sonka, csemege karaj, sonkaszalámi, zala felvágott, selyemsonka, fehérpecsenye, pulykamellsonka, párizsi, virsli, darabolt nyelvmozaik, aszpikos felvágottak). Ritkábban javasolt csak beilleszteni a zsíros húsrészeket, 20% feletti zsírtartalmú felvágottakat, szalámiféléket, kolbászokat, szalonnaféléket, tepertőt.

Zsiradékokból (ebbe a csoportba tartoznak a zsírok és az olajok is) általában 1 teáskanál mennyiség használandó adagonként. Főzéshez, sütéshez növényi eredetű zsiradékok (repce-, napraforgóolaj) ajánlottak.

Elsősorban az energiamentes folyadékok (víz, cukormentes tea, cukormentes üdítők) és a hozzáadott cukor mentes gyümölcslevek javasoltak. Az alkoholos italokat, cukrozott szörpöket, üdítőket, gyümölcsleveket érdemes a lehető legkisebb mennyiségre csökkenteni.


A javasolt ételkészítési eljárások...

• a főzés vízben vagy zöldséglében
• a párolás, zsiradék mennyiségének betartásával
• a sütés, aminél azokat a módokat érdemes előnyben részesíteni, amelyekhez nincs szükség zsiradékra (grill, teflon, alufólia, mikrohullámú sütő, agyagedény, sütőzacskó, són sütés stb.)

Ha még többet szeretnél tudniaz egészségtámogató étrendről, kattints, és töltsd le füzetünket is: ITT