Kemoterápia, sugárterápia
Sajnos minden kezelésnek vannak mellékhatásai, de szerencsére már rengeteg hasznos praktikát ismerünk, amikkel ezeket a kellemetlenségeket megelőzhetjük, vagy éppen enyhíthetjük.
Érdemes előre felkészülni a kezelésekre, hogy a lehető legkevésbé érjen meglepetés. Természetesen lehetséges, hogy valakinél ezek nem, vagy csak alig fordulnak majd elő, de jó tudni róluk.
A kemoterápiának és bizonyos esetben a sugárterápiának (ha az emésztőszerveket érinti) a leggyakoribb mellékhatásai a táplálkozással kapcsolatosak. Ezek általában a hányinger, hányás, étvágytalanság, hasmenés, amik nagyon megnehezíthetik a beteg mindennapjait. Ezeknek a mellékhatásoknak a kezelésére ma már rendkívül jó készítmények állnak az orvosok rendelkezésére, azonban fotos tudni, hogy a megfelelően kialakított étrenddel is rendkívül sokat lehet tenni a mellékhatások megelőzésének és enyhítésének érdekében.
Mellékhatások megelőzése, kezelése
Hányinger, hányás, émelygés
• ajánlott a gyakori kis mennyiségű ételek lassú elfogyasztása, jól megrágva
• étkezés előtti vagy utáni folyadékbevitel, a hideg ételek és italok, például almalé vagy gyömbér fogyasztása
• nagyon jó hányingercsillapító gyógynövény a gyömbér. Teaként, cukorkaként vagy ételbe adagolva is fogyasztható
• étkezés előtti rövid séta a friss levegőn
• lehetőség szerint maradjon távol a konyhától, amíg készül az élet, hiszen a tömény illatok fokozhatják a hányingert
Étvágy csökkenése, étvágytalanság
• elsőként fontos kideríteni az étvágytalanság okát és azt megszüntetni vagy enyhíteni, valamint alkalmazkodni a megváltozott helyzethez és biztosítani a szükséges tápanyagbevitelt
• többszöri kis adagok fogyasztása, vonzó tálalás
• étkezések közötti speciális gyógyászati célra szánt élelmiszerek fogyasztása
• lassú nyugodt étkezés
• egyszerre kis adagokat tálaljon, hiszen így nem érzi reménytelen feladatnak elfogyasztani a kitálalt ételt
• ha jobb az étvágy, akkor használja ki azt az időszakot, érdemes kicsit többet enni
• jó, ha mindig van kéznél rágcsálni való. Nagyon jók például az aszalt gyümölcsök, olajosmagvak, kekszek
• szükség esetén ajánlott az ételek dúsítása élelmiszerrel vagy speciális gyógyászati célra szánt élelmiszerrel
• ha testtömege rohamosan csökkenni kezd, mindenképp jelezze kezelőorvosának és dietetikusának
Ízérzékelés megváltozása
•a panaszt kiváltó étel kerülése
• az ízletesség növelése fűszerekkel
• az ételek szobahőmérsékleten való fogyasztása
• fémes íz elkerülése érdekében a porcelánedényeket és műanyag evőeszközöket lehet használni
• gyakori fogmosás és szájöblítés
Száj nyálkahártyájának gyulladása, fekélyei
• kímélő fűszerezésű (csípős fűszerek kerülése) pépes vagy folyékony változatok nyújthatnak segítséget (különböző pépek, pürék, folyadékok, dúsított italok)
• az erősen sós, fűszeres, szélsőséges hőmérsékletű, száraz táplálékok, dohányzás, alkohol, citrom, narancs, paradicsom, bors, csípős paprika és a mellőzése javasolt
• a hideg ételek, italok enyhítő hatásúak lehetnek
• folyadékokat szívószálon át érdemes fogyasztani
Szájszárasság
• első fontos teendő a folyadékbevitel növelése
• érdemes előnyben részesíteni a puha, nedves ételeket, mint például a pürék, szószok, levesek, pudingok, jégkrémek
• javasoltak a hideg ételek, a savanyú gyümölcslevek (esetleg kis citromlé a nyelv alá) és a savanyú gyümölcsös cukorkák vagy rágók, melyek fokozzák a nyáltermelést
Hasmenés
• többszöri és kisebb mennyiségű ételek, megnövelt folyadékbevitellel (szénsavmentes italok, higított gyümölcslevek, erőleves lassú, nem szélsőséges hőmérsékleten történő elfogyasztásával)
• a tejek és tejtermékek közül a laktózmentes változatok fogyasztása javasolt
• bélperisztaltikát fokozó hatása miatt a csípős ételeken kívül nem javasoltak a kávé, tea, alkohol és magas “durva” rosttartalmú ételek: teljes kiőrlésű kenyér, gabonapelyhek, nyers zöldség, friss gyümölcsök, hüvelyesek, magvak, diófélék, továbbá a szénsavas és cukros üdítőitalok
• vízben oldódó rostok fokozott bevitele
Székrekedés
• a fizikai aktivitás, a folyadék bevitel (2-2,5l) és a rost bevitel növelése
• napi rostbevitelt például az alábbiakkal emelhetjük: zabkorpa, búzakorpa, natúr (nem cukrozott) gabonapelyhek (rozs, zab, búza), hajdina, barna rizs, köles, teljes kiőrlésű lisztek, útifűmaghéj, almarost
• szilva, szilvalekvár, aszalt szilva is hatékony lehet
• naponta fogyasszon fermentált tejterméket is