Figyelem! A weboldalon található információk kizárólag edukációs jellegűek, nem helyettesítik a szakemberrel történő egyéni konzultációt és kivizsgálást.

Speciális gyógyászati célra szánt élelmiszerek - tápszerek

Ha az étrendmódosítás nem elegendő az izomtömeg, testtömeg növelésére, vagy ezek csökkenésének megállítására, akkor speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszereket (tápszerek) fog javasolni az orvos, dietetikus. Az alkalmazott tápszerek olyan speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerek, melyeket szakorvos vagy háziorvos írhat fel receptre. Segítik a terápiára való felkészülést, hogy könnyebben elviselje a kezeléseket, illetve kevésbé kelljen megélnie a kezelések mellékhatásait.

A megfelelő tápszer kiválasztása és használata hozzájárul a daganatellenes terápia hatékonyságához, segíti felépülését és hozzájárul ahhoz, hogy életminősége hosszútávon javuljon.
Tápláltsági állapota jelentősen befolyásolhatja terápiája kimenetelét, ezért nagyon fontos, hogy ebben az időben ne fogyjon drasztikusan, a cél a szükséges izomtömeg elérése, a megfelelő testtömeg kialakítása mellett. Nem ez a megfelelő időpont a gyors fogyókúrázásra!

 

Speciális gyógyászati célra szánt élelmiszerek felhasználása

Az iható tápszereket érdemes mindig behűtve, lassan (legalább fél óra), kis kortyonként fogyasztani. Azonban gyakran a szükséges mennyiségű tápszer, tápanyagmodul elfogyasztása problémát okoz. Ennek a gyakori okai közé tartozik a túl édes íz, az egyhangúság, a konzisztencia, a mellékízek, a szag. Abban az esetben, ha felmerül a fogyasztással kapcsolatban probléma, akkor a tápszer alternatív felhasználását szoktuk javasolni.

A semleges ízesítésű, vagy ízesített iható tápszerek, vagy por alapú tápszerek, tápanyagmodulok felhasználhatók ételkészítés során is. A semleges ízesítésű vagy por alapú tápszerek jól alkalmazható a nem édes ízű ételekhez, így jó lehetőség lehet, ha a túlzott édes íz már panasszal, vagy elutasítással jár.
Rengeteg lehetőség van ezeknek a normál ételekbe való beépítésébe, így észrevétlenül növelhetjük a tápértéket.

Zöldség krémlevesekhez
(például brokkoli, sütőtök, burgonyás sajtkrémleves, zeller stb.) elkészítés végén, tűzről levéve hozzáadható a fehérje tápanyagmodul vagy a semleges iható tápszer (2 adag esetén 1 palack).
A fehérje tápanyagmodult érdemes az ételhez adás előtt kevés tejfölben, tejben, tejszínben, joghurtban, kefirben, vagy vízben, a habaráshoz hasonlóan, csomómentesen elkeverni.

Gyümölcslevesekhez, gyümölcs krémlevesekhez az elkészítés során az iható tápszerbe (vanília, gyümölcs vagy semleges ízesítésűek, 4 adag esetén 1 doboz tápszer) kell elkeverni a lisztet, majd ezzel behabarni a levest (ezután már csak rövid ideig szabad összemelegíteni a levest). Fehérje tápanyagmodul itt is alkalmazható a zöldségleveseknél leírt módon.

Főzelékek, mártások a zöldség krémlevesekhez hasonló módon dúsíthatók semleges ízesítésű iható tápszerekkel az ételkészítés végén (a receptben szereplő tej, tejszín, tejföl, joghurt, kefir egy részét, vagy egészét helyettesítve). Fehérje tápanyagmodul itt is alkalmazható a zöldségleveseknél leírt módon.

Gombapaprikás, csirkepaprikás, harcsapaprikás, különböző raguk (például bakonyi pulykaragu, tejszínes csirkeragu stb.), tokányok (például cukkinis csirketokány) esetén a habarást lehet semleges iható tápszerrel készíteni (2-4 adag esetén 1 doboz), vagy ételkészítés végén hozzáadható. Fehérje tápanyagmodul itt is alkalmazható a zöldségleveseknél leírt módon.

Palacsinta (1/2 doboz vanília/semleges ízű tápszer, 1 dl víz, 1 db tojás, 2-3 evőkanál liszt, só, olaj a sütéshez), gofri, amerikai palacsinta, melynek a tésztájába keverhető reszelt alma, dinsztelt káposzta, sonka kockák, reszelt sajt, szezámmag. Fogyasztható édesen, vagy sósan, különböző töltelékekkel (például gyümölcs-, csokoládé-, vanília-, túró-, sonka-, tojás-, halkrémekkel).

Tejbegríz, tejberizs, zabkása (elkészítés a szokásos módon, majd a végén tűzről levéve a tápszer hozzákeverése (1 dl iható tápszer, 3 dl tej arányban, szükség esetén laktózmentes), esetleg kiegészítve gyümölcsdarabokkal, fahéjjal, kakaóporral.

Joghurtos, gyümölcsös müzli (ízlés szerint ízesített iható tápszerbe, tápszer és joghurt keverékébe müzli, gabonapehely).

Gyümölcsturmix (például, 100g őszibarack, banán, sárgabarack, nektarin, málna stb., 1 doboz vaníliás/gyümölcsös tápszerhez és 100 ml joghurthoz/gyümölcsléhez), túróturmix.

Forró csokoládéhoz (vaníliás iható tápszer, forró víz, kakaópor), kávéhoz (feketekávé, vaníliás tápszer), krémekhez, sodókhoz, pudingokhoz, panna cottához (a receptben szereplő tej, tejszín, tejföl, joghurt, kefir egy részét, vagy egészét helyettesítve).