Figyelem! A weboldalon található információk kizárólag edukációs jellegűek, nem helyettesítik a szakemberrel történő egyéni konzultációt és kivizsgálást.

A megfelelően kialakított támogató étrend haszna

A daganatos betegek nagy része nem részesül megfelelő tájékoztatásban a számukra megfelelő táplálkozásról, se annak a kezelések alatti és utáni jelentőségéről. A nem elegendő vagy a rossz helyről szerzett információk jelentős gondot okozhatnak a kezelés és a felépülés során, melyek nagymértékben ronthatják a gyógyulás esélyét, az életkilátásokat és az életminőséget. A daganatos betegségek továbbra is az egyik leggyakoribb megbetegedés és a halálozás vezető okai világszerte. A megbetegedések száma várhatóan az elkövetkező évtizedekben is számottevően növekedni fog, így fontos dietetikai, étrendi szempontból is foglalkozni ezzel a témakörrel, hogy közreműködhessünk a terápiában a sikeres gyógyulás érdekében.

A kóros soványság a rákbetegek egyharmadának halálában játszik szerepet, ha pedig a halál közvetlen kiváltó okát nézzük, akkor a betegek körülbelül egyötöde ebbe hal bele. Az esetek egy igen jelentős részében tehát nem is a daganat progressziója vezet végül halálhoz. Ennek a kóros állapotnak a kialakulásának megelőzése nagyon fontos lenne a kezelések során az időben megkezdett táplálásterápiával.
Számtalan kutatás bizonyítja, hogy a személyre szabott, megfelelő életmódnak rendkívül fontos szerepe van a betegek gyógyulásának a támogatásában, valamint a lehető legjobb életminőség elérésében. Ennek szerves része az egészségtámogató, állapotnak megfelelő táplálkozás is. A táplálkozásnak fontos szerepe van a kezelések hatékonyságában, az életminőség és a jó fizikai állapot megtartásában, valamint a túlélésben is.

Fontos tudni, hogy amennyiben az alultápláltság elkerülhető vagy mértéke csökkenthető, akkor a szervezet ellenállóbbá válhat a betegségekkel szemben és a gyógyulási hajlama is számottevőbb lehet, hatékonyabbá válhat a kezelés, így a beteg jobban reagálhat a terápiára és esetleg csökkenhet a kórházi tartózkodás ideje is.
Ugyanez igaz általánosságban is a daganatos betegek táplálására. Az állapothoz és a kezelésekhez igazodó táplálkozás amellett, hogy javíthatja a terápiákra adott reakciókat és csökkentheti a kórházban töltött időt, nagyban javítja az életminőséget, csökkentheti vagy megelőzheti a kezelések mellékhatásait, fokozza az erőnlétet, csökkenti a szorongást, mely később segít az egészség megőrzésében, így csökkentve a betegség kiújulásának esélyét, illetve más kísérőbetegségek kialakulását.

Tehát az személyre szabott, megfelelő étrend...
• Jelentősen javíthatja a daganatos betegek életminőségét a kezelések alatt, időben elkezdett táplálásterápiával.
• Enyhítheti, vagy akár hatékonyan kezelheti mellékhatásokat.
• Hatékonyan járulhat hozzá a jó fizikai állapot megtartásához.
• Előbbieknek köszönhetően csökkenheti a járulékos költségeket.
• Csökkentheti a munkából kimaradás idejét.
• A kezelések hatékonyságát növelheti.
• Hosszútávú egészségvédő hatása lehet.