Figyelem! A weboldalon található információk kizárólag edukációs jellegűek, nem helyettesítik a szakemberrel történő egyéni konzultációt és kivizsgálást.

A daganatos betegek táplálkozásának alapjai

A daganatos betegek összetett kezelésének nagyon fontos része az étrend. Természetesen nincs olyan diéta, ami önmagában gyógyítja a betegséget, nem helyettesítheti a sugár-, kemoterápiát, illetve a műtétet, de a megfelelő étrend ezek mellett nagymértékben segíti a gyógyulást a kezelések hatékonyságának és a szervezet állapotának támogatásával.
A megfelelő étrend semmiképp sem szigorú diéta, hanem korszerű, kiegyensúlyozott, változatos, mértéktartó étrend. A megfelelően táplálkozó betegek könnyebben leküzdik a daganatellenes kezelések mellékhatásait is, megelőzhetik az alultápláltság kialakulását, enyhíthetik az izomtömeg csökkenését, amely nagy mértékben hátráltatná a kezeléseket, a gyógyulást. A daganatos betegek diétás táplálkozásának fő célja a szervezet ellátása elegendő energiával, szénhidráttal, fehérjével, zsiradékkal, vitaminnal, nyomelemmel és ásványi anyaggal. A kezelések alatt követett egészségtámogató étrend ezeket képes biztosítani. Segíti a test megfelelő működését, és felépülését a kezelések okozta mellékhatásokból. Fontos a megfelelő tápláltsági állapot fenntartása, a testi leromlás megakadályozása az időben megkezdett, személyre szabott táplálásterápiával.

Ennek érdekében a magyar egészségtámogató étrendi irányelvek (MDOSZ Okostányér) követése javasolt, figyelembe véve az alapbetegséget, társbetegségeket, egyéni toleranciát, lehetőségeket stb.

Javaslatok
• zöldséget minden főétkezés tartalmazzon lehetőség szerint, minél többféle színűt, fajtát különböző módon elkészítve
• gyümölcsöket tízóraira, uzsonnára, salátaként, desszertként érdemes fogyasztani, elsősorban friss, idényjellegűt
• gyümölcsléből a 100%-os gyümölcstartalmú ajánlott (facsart, préselt)
• hetente 2-3 alkalommal kis maréknyi sótlan olajos mag is fogyasztható
• naponta legalább 5 adag zöldség és gyümölcs fogyasztása ajánlott, amiből legalább egy adag nyers
• napi 3 adag gabonaféle fogyasztása ajánlott, amiből naponta legalább egy alkalommal javasolt teljeskiőrlésű termék fogyasztása, lehetőség szerint a finomított gabonaféléket teljes értékűekkel érdemes helyettesíteni
• minden főétkezés tartalmazzon teljesértékű fehérjét (például hús, húskészítmény, hal, tej, tejtermékek, tojás) és hetente legalább egyszer ajánlott a tengeri hal vagy a busa, kecsege, pisztráng fogyasztása,
• megfelelő folyadék (napi legalább 8 pohár, melyből 5 ivóvíz)

Fontos, kerülni a szélsőséges diétákat, hiszen nem elegendő vagy hiányos tápanyagbevitellel járhatnak, így alkalmazásuk negatívan befolyásolhatja a tápláltsági állapotot, veszélyeztethetik a szervezet működését, valamint a kezelések folytatását. Bármilyen „daganatellenes” diéta kezdése előtt konzultáljon dietetikussal.
Az ajánlott alap étrendi irányelvek az alap- vagy társbetegségek, és az onkológiai kezelés során fellépő mellékhatások szerint módosul.

Nagyon sok helyről hallani az úgynevezett “superfood”-ról, ilyen-olyan csodaszerekről. De tényleg kellenek ezek? Csak az ennyire különleges alapanyagokkal lehet elérni az egészséges életmódot, vagy éppen meggyógyulni? Nos, nem igazán. Fontos kiemelni, hogy nem kellenek “superfood” -ok. Természetesen beiktathatók, ha nincs kizáró ok, de nem ezekre érdemes felépíteni az étrendet, mert egy C-vitamin, vagy rostbevitelt meg lehet oldani más alapanyagokkal is. Ugyanígy nincs szükség a „mentes” ételekre, hacsak az alapbetegség nem indokolja ezek fogyasztását.

A legmegfelelőbb étrend kialakítása érdekében érdemes az általános ajánlásokat dietetikus segítségével személyre szabni. Az étrend-kiegészítők piacán óriási a káosz, sok ezer be nem vizsgált termék van forgalomban Magyarországon is, ezért a kezelőorvossal minden esetben egyeztetni kell arról, indokolt-e bármilyen étrend-kiegészítőt fogyasztani, és mi nem árthat a betegnek.


Mintanap 1.

Reggeli - 1 korpás zsemle, 1 dkg margarin, 1 szelet sonka, 2 dkg mozzarella, 10-15 dkg uborka, 2-2,5 dl víz vagy tea
Tízórai - 2 dl joghurt, 2 evőkanál zabpehely, 2-2,5 dl víz
Ebéd - 1 tányérnyi (3 dl) zöldségleves 15 g levestésztával, 15 dkg olíva olajon párolt zöldbab, 15 dkg főtt újburgonyával, 10 dkg natúr csirkemell sóval, borssal ízesített, lisztbe forgatva, 2 -2,5 dl víz
Uzsonna - 20 dkg gyümölcssaláta (idényjellegű gyümölcsökből), 3 dkg mandula, 2-2,5 dl víz
Vacsora - 1 közepes szelet teljesőrlésű kenyér pirítva, gombás tojásrántotta (10 dkg gomba, 2 tojásból), 2 dl víz

Mintanap 2.

Reggeli - 1 közepes szelet teljesőrlésű kenyér, 1 pár virsli, 10-15 dkg paprika, 2-2,5 dl víz vagy tea
Tízórai - 5 dkg zöldfűszeres cottage cheese, 4 szelet rostos extrudált kenyér, 2-2,5 dl víz
Ebéd - 1 tányérnyi paradicsomleves 15 g levesbetéttel, 30 dkg rakott cukkini, 2-2,5 dl víz
Uzsonna - 15-20 dkg körte, 2-3 db rostbő (100 grammban legalább 6 g rost) keksz, 2-2,5 dl víz
Vacsora - 1 zöldséges tonhalas tortilla tekercs, kefires, zöldfűszeres öntettel, 2-2,5 dl víz