Figyelem! A weboldalon található információk kizárólag edukációs jellegűek, nem helyettesítik a szakemberrel történő egyéni konzultációt és kivizsgálást.

Kóros fogyás

A szervezet anyagcseréje a daganatos betegeknél nagymértékben változik. Ezeket okozhatja a daganat fokozott energia- és tápanyagigénye, a daganatellenes terápia mellékhatásai, bizonyos kiegészítő gyógyszerek, vagy mindezek kombinációja. A kezelés olyan mellékhatásai, mint a hányinger, hányás időszakosan eredményezheti az étvágy csökkenését, a megfelelő mennyiségű tápanyag bevitelének nehézségét vagy képtelenségét.
Ezek eredményeként, a betegek egy részének nehézséget okoz, hogy a szükséges mennyiségű és minőségű táplálékot elfogyassza, mely idővel veszélyes mértékű izomtömeg és/vagy testtömeg vesztéshez vezet.

Az előrehaladott daganatos megbetegedések alatti fogyás nagyon gyakori. Ez a nem szándékos, gyors testtömeg vesztés általában nem a zsírtömeg, hanem az izomtömeg csökkenésével jár, ami veszélyes, és gyakran már visszafordíthatatlan állapotok kialakulásához vezet.

Az eredeti testtömeg 5%-ának elvesztése már veszélyes lehet, ami kedvezőtlenül befolyásolhatja a daganatellenes terápia hatékonyságát, és a túlélést.
Az izomtömeg vesztés következményeként nem csak általános gyengeség alakul ki, hanem a létfontosságú szervek működése is csökken. Romolhat a szív- és légző izmok ereje, nehezülhet a légzés és csökken az oxigén-ellátás. Ezek sajnos mindenképpen negatívan befolyásolják a daganatellenes kezelést.
A legfontosabb, hogy időben felismerjük, és elkezdjük a romló tápláltsági állapot kezelését, amikor még visszafordíthatók a katabolikus, azaz lebontó folyamatok. Ennek segítségével megelőzhetjük, hogy a romlás visszafordíthatatlanná váljon. A tápláltsági állapot javulása pedig hozzájárulhat az alkalmazott terápiák hatékonyságához, pozitívan hathat a már említett életfunkciókra, növelheti az izomerőt, aminek következtében növekszik a fizikai aktivitás és javul az életminőség.

Az alultápláltságot nem lehet ránézésre megállapítani, ezért folyamatos ellenőrzés szükséges.
A komplex terápia részeként alkalmazzuk a táplálásterápiát, melynek során természetes tápanyagokat juttatunk a szervezetbe mennyiségileg és minőségileg olyan formában, ahogy az legjobban hasznosul.

A tápanyagok hiányának tehát sokféle oka lehet...
• elégtelen felvétel: mennyiségileg és/vagy minőségileg az áttétes megbetegedések okozta állapotnak nem megfelelő táplálkozás
• a szervezet túlzottan sok tápanyagot használ fel: daganat, műtét
• előfordulhat a tápanyagok fokozott vesztése is: pl. hasmenéses állapotokban, hányás esetén

 

Ez is érdekelhet: Speciális gyógyászati célra szánt élelmiszerek - tápszrek